Grön eller gul såpa?

Skulle köpa en flaska såpa idag. Av ren vana så tar jag den gröna å lägger i korgen. Men omväxling förnöjer, heter dt ju så jag bytte mot den gula. När den gula väl ligger i korgen så kom tankarna ”vad e dt för skillnad på dom två egentligen?” Synade båda flaskornas fram å baksida… dt stog exakt likadan på båda. Dt enda som skilde dom åt var namnet å färgen på korken *fundersam* Vände å vred på flaskorna men inget som indikerade en skillnad kunde jag hitta.

Kom till slut hem med den gröna men jag kunde ju inte släppa tanken på varför dt fanns två olika som egentligen var helt lika!? Då kom min vän google väl tillhands…. Dt finns en anledning till varför den finns i två färger… 🙂 (läs under bilden)

Ytterligare ett mysterium löst 🙂

Vad är det för skillnad mellan Grumme Grön och Grumme Gul såpa?
Svar: Grunden till färgskillnaden är historisk. Förr i tiden användes hampa för framställning av såpa i södra Sverige, vilket gjorde såpan grön. I norra Sverige däremot användes animaliska fetter, vilket gjorde såpan gul. Dessa traditioner sitter väldigt djupt rotade och många skulle aldrig köpa en såpa av en annan färg än den de är vana vid. Idag tillverkas Grumme Såpa av renaste tallolja, vilket ger en naturligt gul färg (=Grumme Gul Såpa). För att tillfredsställa allas önskemål anpassas Grumme Grön Såpa med en svag grön infärgning. Detta påverkar inte effektiviteten eller användningen på något sätt och färgämnet är helt ofarligt.

4 svar to “Grön eller gul såpa?”

  1. Jag kan inte hålla med om detdär.
    Grumme själva skriver ju att gul såpa bör användas när man exempelvis tvättar eller såpar golv. Dessutom har jag fått just den gula rekomenderad till att tvätta och såpa kalksten. Dessutom är den gröna väldigt mycket lättare att torka- och skölja av. Den gula blir mer kletig och lite flottig i konsistensen. Åtminstone när man använder såpan koncentrerad.

    Kan det ha att göra med att den gröna färgen och lukten påverkar såpans egenskaper? Varför tar in te Grumme upp det då? *morr*
    Jag vill verkligen veta vad som skiljer såporna åt och varför. Förlåt Grumme, men jag godkänner inte detta svaret! ;D

  2. Gissar att man rekommenderar den gula till tvätt för att den inte innehåller färgämnen annat än det talloljan bidrar med. Risken är väl annars att vit tvätt tar till sig en lite grön ton?

    Den enda skillnaden i ingrediens är ju färgningen av den gröna och jag tror inte det gör någon jätteskillnad när det gäller användningen på sten, kakel osv och jag gissar att skillnaden är större mellan flytande och fast såpa vad gäller flottigheten än mellan grön och gul.

  3. Renaste tallolja… Det där låter ju bra, ända till man ser produkten och vad man mer utvinner ur den där oljan… http://mb.cision.com/Public/MigratedWpy/95422/9102245/b8c835576ee477c6_400x400ar.jpg

  4. After looking into a few of the blog articles on your web page, I honestly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my web site too and tell me your opinion.|

Lämna en kommentar